totdepuzzelpast

Stad Genk: bidmanagement

Stad Genk: bidmanagement

Situatieschets

EGeritsBelgië en Nederland hebben zich bij de FIFA kandidaat gesteld om in 2018 of 2022 het WK Voetbal te organiseren. Op 14 mei 2010 is in Zurich aan de heer Blatter hiervoor het Bidbook aangeboden. Het samenstellen van een Bidbook vraagt een grote inspanning van de nationale voetbalbonden maar zeker ook van de kandidaat speelsteden.

De Stad Genk wil heel graag in aanmerking komen als speelstad voor dit wereldkampioenschap. Als kandidaat speelstad dien je aan te tonen dat je nu, of in de toekomst, voldoet aan de vereisten van de FIFA. Dit zijn vereisten ten aanzien van het stadion, de mobiliteit en de andere venues. Na een analyse van de eisen is het mogelijk om te bepalen waar een discrepantie is tussen de vereisten en de huidige situatie. Door middel van plannen kun je aantonen hoe in de toekomst wel aan de vereisten wordt voldaan. Zo dienen er plannen te zijn ten aanzien van de stadionuitbreiding, mobliteitsplannen voor het aanvoeren en afvoeren van bezoekers van de stad en het stadion. De mogelijkheden van outdoor advertising dienen geanalyseerd te worden evenals de beschikbare accomodaties voor spelers, officials en bezoekers. Dit alles moet weer aangeleverd worden bij de overkoepelende organisatie, de HollandBelgium Bid. Dit is een complexe operatie die bij voorkeur projectmatig word aangepakt. Hiervoor kwam de Stad Genk bij Omneo Management terecht die specifiek voor dit project een tijdelijke samenwerking aanging met Support4Sports. Support for Sports is een organisatie die vooral adviseert en coacht ten aanzien van het management van professionele voetbalorganisaties.

Erik Gerits, directeur Organisatie van K.R.C. Genk, legt Kenny Van Rompaey graag uit hoe Omneo Management bijgedragen heeft tot het bekomen van een sterk dossier voor de kandidatuur van de stad.

Interview

Wat was voor u de reden om een extern bureau te vragen om deze co?rdinatie te doen?

"Het totaaltraject van bidbook tot WK was een nieuw gegeven voor zowel Stad Genk als KRC Genk. Beide partners engageerden zich echter volledig om dit project tot een goed einde te brengen maar al snel kwamen we tot de conclusie dat de input en consultancy van een expert ter zake, een meerwaarde zou betekenen aan het dossier. Na de eerste verkennende gesprekken viel ons meteen al op hoe professioneel en accuraat men te werk ging en dat was voor ons zeker een extra stimulans om te kiezen voor Omneo Management & Support for Sports.&quot

Hoe kijkt u terug op de samenwerking met Omneo Management en Support for Sports?

"Alle begin is moeilijk, zeker als je met meerdere partijen werkt maar net daar kwamen de kwaliteiten van Omneo Management & Support for Sports naar boven. Zij wisten, mede dankzij een prima communicatiebeleid, ervoor te zorgen dat alles perfect op elkaar afgestemd werd en dat alle partijen steeds voor de volle 100% op de hoogte waren van eventuele verwikkelingen in het WK Dossier. We kunnen onze samenwerking dan ook enkel positief beschouwen".

Wat vond u de grootste toegevoegde waarde van deze bureaus?

"De bereikbaarheid en bereidwilligheid van de diverse medewerkers werden door ons uitermate gewaardeerd. Duidelijke communicatie met oog voor detail en er blijven voor gaan tot alles in de puntjes in orde is, net zoals wij ook proberen met de organisatie van onze voetbalwedstrijden. Het zijn maar enkel troeven van deze bureaus".

Hoe schat u de kans in dat Belgi? en Nederland daadwerkelijk het WK mogen organiseren?

"Uiteraard zou het mooi zijn mochten Belgi? en Nederland het WK mogen organiseren en misschien hopen we er allemaal stiekem wel een beetje op, maar momenteel kunnen we enkel realisme prediken. We zijn ervan overtuigd dat we een sterk dossier hebben samengesteld en gepresenteerd aan de FIFA en kunnen enkel uitgaan van onze eigen sterkte en kwaliteiten. Kijken naar de anderen heeft dus weinig zin al zijn we er zeker van dat ook zij over sterke dossiers zullen beschikken. Tijd brengt raad en binnen enkele maanden weten we waar we staan.