totdepuzzelpast

BAM Business School: projectmanagement

Situatieschets
Foto TimBij Koninklijke BAM Groep is een grote hoeveelheid kennis in huis. Met een opleidingspakket op maat streeft BAM Business School ernaar om die kennis in de Groep door te geven en nieuwe kennis te ontwikkelen. "We zijn het instituut waar het om het vergaren en verspreiden van BAM-kennis gaat", aldus Tim Welling , hoofd van BAM Business School en BAM Vakschool.

Interview
Wat is BAM Business School?

In 2009 kreeg ik de mogelijkheid om BAM Business School verder vorm te geven. "De producten (cursussen, opleidingen etc.) waren er al, maar het logistieke proces van zoeken naar opleidingen, aanmelden en verwerken kon verbeterd worden", vertelt hij. "Inmiddels hebben wij ons nieuwe BAM Academy backoffice systeem geïmplementeerd zodat wij op een efficiëntere manier onze 12.000 BAM-medewerkers een 140 tal opleidingen eenvoudiger aanbieden".

BAM Business School wordt digitaal aangeboden en gefaciliteerd voor alle medewerkers. "Wij proberen ons aanbod continu te verbeteren en te perfectioneren. Een nieuwe trend is de cursussen niet uitsluitend in het klaslokaal te geven, maar ook digitaal aan te bieden, waarbij deelnemers zelfstandig vanaf de computer aan opdrachten kunnen werken".

Waarom hebben jullie gekozen voor een eigen opleidingsinstituut?

Welling; "Er zijn drie pijlers waarop de Business School is gebouwd. Ten eerste willen we kennis uit het bedrijf halen en in cursussen stoppen, of kennis die het bedrijf nodig heeft verzamelen. We bieden de BAM-bedrijven een opleidingspakket aan dat voor tachtig procent nergens anders te verkrijgen is en dat toegespitst is op de situatie zoals we die bij BAM kennen. Het aanbod bestaat voor de overige twintig procent uit wat meer standaardcursussen. We zorgen er wel voor dat daar een 'BAM-sausje' overheen gaat. Ten tweede is BAM Business School een platform van leren en reflecteren. Vooral dat laatste is belangrijk. Het idee is dat mensen terugkeren met vernieuwde kennis die zij direct in de praktijk kunnen toepassen". Kennisuitwisseling is belangrijk tijdens de cursus. Ten derde heeft BAM Business School bestaansrecht vanwege de economy of scale en de goede kwaliteit van opleidingen". 

Waarom hebben jullie een beroep gedaan op Omneo Management?

In alle cursussen werken wij in principe altijd met eigen BAM-docenten of intern deskundigen. "Wij wilden een cursus starten 'Werken aan projecten' en waren daarbij op zoek naar een partij om samen deze cursus te ontwikkelen. Sinds 2003 verzorgt Ad Dane van Omneo twee keer per jaar als externe deskundige deze cursus als trainer/docent. Tegenwoordig wordt de cursus zelfs drie maal per jaar gehouden. Iedere keer wordt de cursus bijgesteld, maar de onderdelen blijven hetzelfde".

Hoe heb je de samenwerking met Omneo Management ervaren?

"Ad Dane is als docent deskundig en enthousiast en wordt gewaardeerd door de deelnemers. Hij vindt het leuk om kennis over te dragen en is voor BAM Business School een goede docent".